Whiting Hackle Gauge door Ad Hoogenboezem mrt 2020

 

Het "hackelen" van droge vliegen is niet eenvoudig. De eerste en belangrijkste stap – de aankoop van een hackle – vormt voor velen direct al een barriere. Een echt goede hackle is soms beperkt leverbaar en is nooit goedkoop.

De tweede stap, het kiezen van de juiste haakmaat, is al wat gemakkelijker, omdat de lengte van de fibers van een hackle nauwkeurig te meten zijn. Ik gebruik hiervoor de Whiting Hackle Gauge. Dit is een tooltje van 7.5 x 3 cm. Het is verkrijgbaar in de kleuren Ruby (robijn), Slate (leisteen) of Blue (blauw).

De fibers kunnen gemeten worden voor haakgrootten # 8 - # 28. Dit is in de praktijk meer dan voldoende, ook als je b.v. "small flies" bindt. Ik ben gewend de hackle veren van tevoren te meten en per maat op te bergen in aparte plastic zakken. Ik gebruik o.m. de maten –16 +18 / -18 +20 / -20 +22 –22 + 24 / -24 + 26, enz. enz.

De Whiting Hackle Gauge heeft namelijk een bijzondere optie, die door mij hogelijk geapprecieerd wordt. Door de bijzondere schaalindeling kun je in de praktijk veren waarderen als - min (onderhackelen) en + plus (overhackelen).

Bij overhackelen gebruik je fibers, die eigenlijk iets te lang zijn voor de haakmaat. Bij onderhackelen doe je het tegenovergestelde.

Ik zal een praktijkvoorbeeld geven. Ik bind een serie droge vliegjes, t.w. Hackle Stackers (ten onrechte ook wel paraloops genoemd) op een A&M Klinkhamer haak # 18. Ik beoordeel de grootte van de haak. Let op : de meeste merken hebben helaas hun eigen maatvoering. In dit specifieke geval besluit ik de vlieg te "Overhackelen".

Ik pak de plastic zak met de aanduiding –16 en + 18 en pak daar een lange hackle veer uit. Met een lange hackle veer - gemiddeld 20.5 cm lang of nog langer – kan ik meer dan vijf droge vliegjes binden.

Over aantallen gesproken. Met een Whiting Bronze ½ Saddle kun je b.v. al ca. 250 vliegen binden. Silver 400. Gold 550. Platinum 750.       

De Whiting Hackle Gauge is voor mij en veel andere binders onmisbaar en wordt geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Aanbevolen !